Onze vorige twee blogs beschreven hoe je een goed mondeling of schriftelijk interview kan afnemen. Wat gebeurt er echter als je nu aan de andere kant staat, als jij degene bent die geïnterviewd wordt? De tips die hieronder volgen zijn niet alleen voor een interview tussen bijvoorbeeld een CEO en een journalist, maar ook voor een sollicitatiegesprek of eender welk ander interview.
De eerste en belangrijkste regel is: wees voorzichtig. Alles wat je zegt kan tegen je gebruikt worden, zeker als een journalist erop uit is om jouw negatieve punten te vinden. Wees altijd discreet en deel niet teveel informatie.
Een goede interviewer let niet enkel op wat je juist antwoordt, welke details je vrijgeeft of welke informatie je zou kunnen lekken, maar hij/zij zal ook op jouw lichaamstaal letten. Als je bijvoorbeeld meer zenuwachtig of gespannen lijkt bij een bepaalde vraag, zal de interviewer er alles aan doen om over jouw antwoord door te vragen. Een goede voorbereiding is essentieel als je een goed interview wilt geven.
Enkele handige tips:
- Zoek op voorhand informatie op over wie jou zal interviewen. Als het een journalist is kan je andere interviews opzoeken en bekijken en analyseren wat zijn/haar stijl is. Zo kan je je al een beter beeld vormen van wat jou te wachten staat. Als je gaat solliciteren bij een bedrijf zoek je best zoveel mogelijk informatie op over de job en het bedrijf. Hoe meer je weet, hoe beter je de juiste antwoorden kan geven.
- Zorg dat je de juiste informatie hebt. Ken de feiten. Niet alleen over een bedrijf, maar ook over jezelf.
- Zorg dat je op voorhand al eens geoefend hebt. Als je weet dat je bijvoorbeeld moet spreken in naam van jouw bedrijf voor een magazine, is het essentieel dat je je voorbereidt zodat je weet welke uitleg je gaat geven en welke termen je moet gebruiken. Bestudeer de boodschap goed en zorgvuldig. Als je wilt oefenen voor een jobinterview vind je online meer dan genoeg voorbeeldvragen waar je voor jezelf al een antwoord op kan formuleren. Vragen als “Kan je me wat meer vertellen over jezelf?” en “Wat zijn jouw sterken/zwakke punten?” zullen immers altijd voorkomen in een jobinterview.
- Natuurlijk kan je niet op alle vragen anticiperen. Wanneer er in het interview dus een vraag opduikt die je niet verwacht, zorg dan dat je kalm blijft. Neem je tijd om een goed antwoord te formuleren.
- Als je niet zeker bent wat de vraag juist is moet je niet bang zijn om te vragen of de interviewer de vraag wilt herhalen. Of als je geen kant en klaar antwoord hebt en niet meteen kan antwoorden, geef dit aan in het gesprek en bied aan om hier later op terug te komen.
- Indien er een stilte valt tijdens een interview met een journalist, laat dan de journalist het gesprek weer op gang brengen en doe dit niet zelf.
- Voeg af en toe voorbeelden toe aan jouw antwoorden. Hoe specifieker je bent, hoe beter je overkomt. Zorg wel dat jouw antwoorden niet te lang worden. Het is altijd beter om direct en to the point te zijn.
- Probeer controle te hebben over het interview en stuur het interview zo dat jouw boodschap goed overkomt en duidelijk wordt.
- Als je een jobinterview doet moet je niet bang zijn om de overwinningen in jouw carriere te laten vallen. Het laat alleen maar zien dat het bedrijf een goede keuze zou maken om jou aan te nemen; verkoop je zelf. Zorg ook dat jouw antwoorden matchen met de jobbeschrijving.
- In een jobinterview is het belangrijk dat jouw antwoorden professioneel zijn. Je moet niet over jouw persoonlijk leven praten. In een ander interview hangt het natuurlijk van het onderwerp af. Misschien willen ze net te weten komen wat dé manager van bedrijf X in zijn/haar vrije tijd doet.
- Zorg dat je voorbereid bent op de vraag “Heb je zelf nog vragen?”. Als je zelf geen vragen hebt is het goed de interviewer te bedanken.
Heb jij nog vragen voor ons? Aarzel niet om contact op te nemen met info@buzzista.nl.
Tags: antwoorden, boodschap, communicatie, geven, informatie, interview, interviewer, jobinterview, journalist, lichaamstaal, mondeling, schriftelijk, spreken, tips