De kracht van creatief denken

Bij een creatief bureau horen creatieve brainstormsessies! Door te brainstormen zet je alle ideeën op papier waar uit vaak weer nieuwe ideeën ontstaan. Door deze ideeën te converteren, kun je sneller vaststellen welk idee werkt, bij welke doelstelling. Creatief denken kan iedereen maar er zijn een aantal tools die je daarbij kunnen helpen.

Een bekende tool om out of the box te denken is de mindmap. Mindmapping is een methode waarmee je gedachten kunt ordenen en visueel in kaart kunt brengen. Vanuit een leeg vel papier ontwikkel je een visuele weergave van woorden, gedachten, ideeën en associaties waarbij je telkens uit gaat van één centraal woord. Maar soms zeggen beelden meer dan duizend woorden. Een moodboardsessie kan helpen om duidelijkheid en visie op een merk te krijgen. Voor onze diensten is dit ongelovelijk belangrijk. Met behulp van een moodboard vertaal je het verhaal van een merk naar beelden. Vanuit deze beelden maak je nieuwe associaties en kun je gemakkelijker out of the box denken. Dit is een andere waardevolle methode die zeker niet mag worden vergeten. Deze methode zorgt er voor dat je ideeën voort zet binnen de stijl en visie van het betreffende merk.

Dan hebben we nog het lateraal denken. Lateraal denken is gebaseerd op het opnieuw ordenen van bestaande informatie om nieuwe informatie te laten ontstaan.  Edward de Bono is een Brits psycholoog en volgens hem zijn er zes verschillende denkhoeden die ons inspireren om creatief te denken. De zes verschillende denkhoeden van Bono hebben allemaal een bepaalde kleur en staan voor een aparte manier van denken. De denkhoeden van de Bono zijn toe te passen door jezelf verschillende hoeden op te zetten en je zo te dwingen om een probleem op verschillende manieren te benaderen.

Dit zijn de verschillende denkhoeden
Wit: de kale feiten en cijfers; de objectieve informatie
Rood: het gevoel en de intuïtie; een emotionele benadering
Geel: positieve inslag; op zoek naar de voordelen
Blauw: beschouwend; het controleren van het proces (meta-rol)
Zwart: negatief; de advocaat van de duivel
Groen: creatieve benadering; alternatieven en associaties bedenken

Hier zijn nog wat concrete tips voor creatief denken.

  1. Bedenk van tevoren wat je wil bereiken
  2. Limiteer jezelf niet: schrijf zoveel mogelijk gedachten op papier
  3. Probeer je gedachten concreet te omschrijven
  4. Denk vooraf niet teveel na over een structuur
  5. Maak niet teveel niveaus in de takken

 

Wil je meer weten over brainstormsessies of heb je advies nodig? Wij van Buzzista hebben ruime kennis en ervaing op het gebied van brainstormsessies en creatief denken en willen dit graag met je delen. Voor vragen over onze diensten of voor het maken van een afspraak, kun je ons bereiken op: info@buzzista.nl

Tags: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.