Schriftelijke interviews

In onze vorige blog hadden we het over het afnemen van een mondeling interview. Je kan echter ook schriftelijk interviewen. Een journalist kan een schriftelijk interview afnemen bijvoorbeeld omdat de respondent in het buitenland zit. Schriftelijk interviewen wordt vaak gebruikt als dataverzameling in een onderzoek, denk maar aan een enquête. Er gaat heel wat voorbereiding vooraf aan zo’n interview en het is belangrijk dat je de gegevens goed analyseert. Deze blog licht toe hoe je een succesvol schriftelijk interview opzet.

Wanneer je kiest voor een schriftelijk interview heb je de mogelijkheid een groter aantal mensen te ondervragen dan wanneer je mondelinge interviews houdt. Je verzamelt een enorme hoeveelheid gegevens die je later kan gaan analyseren, wat het extra belangrijk maakt dat je jouw vragenlijst en antwoordmogelijkheden goed opstelt zodat je jouw verwerkingstijd verkort. In tegenstelling tot een mondeling interview ben je wel meer gebonden aan de onderwerpen die vooraf vastgelegd werden. Bij een mondeling open interview heb je namelijk de mogelijkheid om dieper in te gaan op een antwoord van een respondent en heb ben je vrijer om het gesprek een bepaalde richting te laten uitgaan. Je kan natuurlijk ook een open vraag toevoegen aan jouw schriftelijk interview om de mening van de respondenten te weten te komen, maar dat maakt het moeilijker voor jou om de gegevens te analyseren. Als je maar één of twee personen moet interviewen kan je een interview met open vragen uitschrijven, maar vanaf je meerdere respondenten wil ondervragen maak je beter gebruik van vooraf vastgestelde antwoordmogelijkheden. Bedenk goed welke vorm van interviewen je wilt gebruiken om de door jouw gewenste resultaten te behalen voor je begint.

Hoe begin je aan zo’n schriftelijk interview? Eerst en vooral ga je je afvragen wat jouw onderzoeksprobleem, doelstelling en onderzoeksvraag zijn. Je gaat na of er al informatie aanwezig is die je kan gebruiken en stelt vast wie of wat jouw onderzoekseenheden zijn. Stel, je wilt de klanten van een bepaalde winkel interviewen over klantvriendelijkheid. In een onderzoek meet je dan bepaalde kenmerken bij die onderzoekseenheden, waarbij in dit geval bijvoorbeeld hun oordeel over klantvriendelijkheid een kenmerk is. Het kan interessant zijn om de relatie tussen bepaalde kenmerken te bekijken: wat is de samenhang tussen dat oordeel en de leeftijd van de klanten? In sommige gevallen zal er sprake zijn van causaliteit, je zoekt dan uit of de ene variabele de oorzaak is van de andere. Vaak is er ook een derde variabele aanwezig: stel dat jouw onderzoek aantoont dat de klanten minder winkelen op weekdagen, dan is de derde variabele waarschijnlijk “werkuren”. Als je jouw voorbereidend werk hebt afgerond moet je je enkel nog afvragen of het onderzoek haalbaar is (denk aan tijd, geld, bereikbaarheid en beschikbaarheid van de respondenten) voor je kan beginnen aan jouw vragenlijst.

Net zoals bij het mondelinge interview is het belangrijk om helder taalgebruik te hanteren in jouw vragenlijst, geen dubbele vragen te stellen, jouw vragen in een logische volgorde te zetten, enz. Lees zeker even onze blog van vorige week om de tips na te lezen. Om het jezelf makkelijker te maken kan je jouw vragenlijst opstellen op de computer en ook zo laten invullen door de respondenten. Op die manier kan je de gegevens gemakkelijk verzamelen voor analyse. Wat het ook gemakkelijker maakt is dat je de antwoordmogelijkheden kan beperken. Veel schriftelijke interviews maken gebruik van een antwoordschaal. Om korte en gemakkelijk verwerkbare antwoorden te verkrijgen gebruik je best antwoordvakjes die de respondenten kunnen aankruisen. Je kan dat doen door elkaar uitsluitende opties te geven, zoals bijvoorbeeld een leeftijdsklasse die de respondenten moeten aankruisen (20-25 jaar, 26-30 jaar, …), door meerdere antwoordmogelijkheden te bieden ( “wat zijn je interesses”), of door een Likertschaal te gebruiken om de attitude of mening van de respondent te meten (“oneens / eens”). Wanneer je de mening van de respondenten wil weten over een bepaald subject kan je natuurlijk ook een open vraag stellen waar ze hun antwoord kunnen noteren, maar hou er dan rekening mee dat je er langer over doet om alle data te analyseren.

Een interview is natuurlijk niets zonder respondenten. Bij de werving wil je dat de non-respons zo laag mogelijk is, dus alles hangt er vanaf hoe je jouw onderzoek presenteert. Een goede introductie bevat een uitleg over de relevantie van jouw onderzoek, wie het uitvoert, of de gegevens anoniem of niet verwerkt worden, hoeveel tijd het invullen van de vragen inneemt en of er sprake is van publicatie. Zorg dat je jouw respondenten ook altijd bedankt voor hun medewerking na het interview.

Wanneer je genoeg respondenten hebt kan je de gegevens beginnen verzamelen en analyseren. De data-analyse is erg belangrijk bij een schriftelijk interview. Aangezien alle respondenten dezelfde vragenlijst hebben gekregen kan je alle antwoorden gemakkelijk verzamelen en overzetten in bijvoorbeeld een Excel document. Uit die gegevenstabellen die je dan verkrijgt kan je (bijvoorbeeld via het programma SPSS) statistisch de verschillen toetsen, de samenhang berekenen, de effecten van bepaalde gegevens, enz. Dat hangt allemaal af van jouw onderzoeksvraag en welke resultaten je wilt bereiken. Zorg ervoor dat je jouw resultaten dubbelcheckt en kijkt of ze betrouwbaar zijn.

Al die gegevens en resultaten zet je dan samen in een rapport. Daarin beschrijf je jouw gegevens, jouw datamatrix, jouw werking, de analyse en de resultaten. Je toetst jouw onderzoeksvraag en doelstelling en schrijft alles mooi uit in een conclusie.

Buzzista kan jou helpen met het opstellen en uitvoeren van schriftelijke interviews. Voor vragen over onze diensten of voor het maken van een afspraak, kun je ons bereiken op: info@buzzista.nl.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.