HET RECEPT VOOR SUCCES: EEN GOEDE SOCIAL POST

We hebben het al vaker gehad over het nut voor bedrijven om op social media actief te zijn. Als je als bedrijf de stap hebt gemaakt om een social media kanaal te openen, wil je natuurlijk ook dat jouw content gezien wordt door jouw doelgroep. Daarvoor is het maken en schrijven van een goede post erg belangrijk. Waar moet een goede post aan voldoen? Hieronder een aantal ingrediënten voor het schrijven van succesvolle content op social media.
blog-goedepost-1

Schrijf boeiend, maak het visueel
Social media is een vluchtig medium. Je checkt het even snel tijdens het wachten bij de dokter, in de trein, of als je thuiskomt van je werk. Daarom is het belangrijk om snel de aandacht van jouw doelgroep te pakken. Maak daarom geen posts met hele lappen tekst. Twitter heeft sowieso een maximum van 140 karakters per Tweet, maar Facebook heeft een dergelijke grens niet. Dit wil niet zeggen dat je een heel proza op jouw Facebook kanaal moet plaatsen. Zorg ervoor dat de copy duidelijk, pakkend en to the point is. Zo voorkom je ook dat te lange teksten worden verborgen onder een “meer lezen” button.
Gebruik ook een pakkende visual (afbeelding of video) bij een post, zodat hij nóg meer opvalt.

Gebruik een link
Wanneer je – naast social media pagina’s – een bedrijfswebsite hebt, kan het zeer nuttig zijn om in posts te linken naar deze site. Op Facebook krijg je in een post bijvoorbeeld een grote klikbare preview van jouw pagina te zien, wat natuurlijk goed opvalt. Op Twitter kan je door middel van Twitter cards jouw website optimalizeren voor een goede preview. Let er wel op dat jouw link iets toevoegt aan je post. Als je als bekend drankmerk een engaging post plaatst over het weekend heb je meer aan een pakkende visual, dan een link naar jouw bedrijfswebsite, mensen kennen deze vaak al. Plaats je echter een zelfde post maar dan als organisator van een event, dan is een link naar jouw site juist wel weer interessant om meer awareness te creëren.

Zorg dat je relevant bent
Wil je inspelen op de actualiteit, zorg voor de juiste copy en relevante visuals. Wil je meer tips, lees dan zeker onze blogpost over inhakers.

Spreek de juiste doelgroep aan
Als je met jouw pagina meerdere landen bedient, kan targetting erg handig zijn. Heb je een post over Koningsdag, dan is dit niet zo relevant voor eventuele Belgische bezoekers van jouw pagina. Met geotargetting kan je ervoor zorgen dat enkel Nederlanders de post te zien krijgen. Zo voorkom je ruis op de feed van bezoekers waarvoor een boodschap niet relevant is.
social media plaatje

Sluit geen wegen af; houd tweerichtingsverkeer
Social media is een sociaal kanaal. Consumenten krijgen niet alleen content voorgeschoteld, maar kunnen hier ook op reageren. Gebruik deze kracht slim. Lok engagement uit, door een duidelijke Call-to-Action te verwerken in een post. Of betrek consumenten in het ontwikkelproces van jouw product. Ben je een restaurateur, vraag je klanten dan bijvoorbeeld naar hun favoriete toppings voor een broodje hamburger, of naar de favoriete kleur en materiaal van een horlogebandje als je exclusieve designhorloges ontwerpt.

Meten is weten…
…zolang men weet, wat men meet. Zowel Facebook als Twitter bieden uitgebreide analytics voor jouw content. Zo kan je zien of een post het goed heeft gedaan, of juist niet. Maar het is hierbij wel belangrijk dat je voor jezelf een doel stelt. In onze blog over KPIs kan je hier meer informatie over teruglezen. Weet wat je gaat meten. Is een post succesvol als hij een groot bereik heeft, of wil je juist erg veel reacties op een post? Ook kan je in deze analytics vaak andere nuttige info halen, zoals het moment dat jouw fans actief zijn op jouw pagina (en dus de beste tijd om een post te maken), maar ook wie jouw doelgroep nu eigenlijk is.

Een kleine noot
Houd er ook rekening mee dat sociale kanalen (met name Facebook) zelf ook goed monitoren wat bezoekers en bedrijven doen op hun kanaal. Zo past Facebook regelmatig het algoritme van de dienst aan. Dit algoritme bepaalt wie welke post te zien krijgt en hoe. Het kan dus voorkomen dat een post het de ene keer erg goed doet, terwijl het de volgende keer een stuk minder mensen bereikt. Het is dan goed mogelijk dat het algoritme weer is aangepast. Houd je analytics in de gaten om te zien waar je eventuele learnings uit kan halen.

Wij van Buzzista helpen je graag verder met het adviseren en informeren over een goede social post. Voor vragen over onze diensten of voor het maken van een afspraak, kun je ons bereiken op: info@buzzista.nl.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.